Bliv gældfri – og se dig aldrig tilbage

Vejen til rigdom er baseret på den stærkeste kraft i universet: Renters rente. Det er ikke uden grund, at det kan betale sig at investere sine penge i en meget ung alder. De penge du får i rente vil akkumulere rigtig mange penge med årene.

Men rigtig mange unge er et helt andet sted. Ifølge en undersøgelse foretaget af Trygfonden og Forbrugerrådet Tænk, har mere end hver fjerde ung et forbrugslån. Rigtig mange af disse har også problemer med at betale pengene tilbage, og ender i en negativ gældsspiral – For renters rente virker nemlig også den anden vej.

Ofte er den rente du skal betale på et lån meget højere end det afkast du kan få på dine investeringer. Derfor giver det på ingen måde mening at overveje investering, hvis du har forbrugslån eller anden gæld med en ÅOP på over 4%.

Du bør selvfølgelig undlade at optage lån, og i stedet spare op til de ting, som du gerne vil købe. Men hvad nu hvis skaden er sket, og du allerede har optaget gæld? Hvordan kommer man så hurtigst af med den?

To vigtige strategier til tilbagebetaling af gæld

Der er to væsentlige metoder, som du kan benytte, hvis du vil ud af din gæld hurtigst muligt:

  • Lavinestrategien
  • Sneboldmetoden

Lavinestrategien: Denne metode er matematisk den smarteste. Den indebærer, at du betaler mest muligt af på det dyreste lån først, altså det lån, som har den højeste rente. Dermed kan du spare mest muligt på renter i den tid du skal bruge på at nedbringe din gæld.

Du indbetaler simpelthen mest muligt på det dyreste lån, og nøjes med det minimale på de billigere. Når det dyreste lån er betalt ud, skal du selvfølgelig lade være med at bruge overskuddet i dine månedlige betalinger på tant og fjas, men i stedet betale mere ind på det andet dyreste lån, som nu vil være det dyreste.

Med lavinestrategien sikrer du, at du sparer mest muligt på renter i den periode det tager dig at blive gældfri.

Sneboldmetoden: Sneboldmetoden er baseret på den tanke, at du betaler de mindste lån ud først. Dermed får du hurtigt frigjort penge, som du så kan indbetale på de øvrige lån. På den måde får du en fornemmelse af, at der rent faktisk sker noget, efterhånden som du får betalt dine lån ud.

Sammenlignet med lavinestrategien koster det lidt flere penge i rente, men til gengæld kan det ofte give mere motivation, at man ser at lånene lige så stille forsvinder. Derfor kan sneboldmetoden sagtens være den rigtige strategi for mange mennesker, selvom den koster en smule mere i renter.

Vigtigt at indbetale mere end du skal

Når du beslutter dig for at du vil være gældfri, skal du også være klar til at spænde livremmen ind. Hvis du ikke vil finansiere låneudbydernes lystyachter og dyre biler, er det meget vigtigt at du betaler mere end de fastsatte afdrag.

Derfor skal du få lavet et budget med dine absolut mest nødvendige faste udgifter, og indbetale resten på din gæld. Får du ekstra penge i lønforhøjelse, bonus, julegaver eller arv, så skal pengene ind på dine lån, og ikke sættes i forbrug.

Har du en mening om indlægget? Så vil jeg gerne høre den!